top of page

ON ES TROBA AVUI EN DIA LA TECNOLOGIA DEL VEHICLE AUTÒNOM?

La tecnologia dels vehicles autònoms es troba en constant creixement, segons Josep Maria Ganyet ( enginyer i professor de comunicació audiovisual) : “ Els vehicles autònoms estan en el mateix moment que els smartphones a començaments del 2000. Algunes empreses van voler ajuntar els mòbils amb els ordinadors, i se’ls va taxar d’”outsiders”. Ara algunes empreses volen fer tangible l’idea del cotxe mes l’ordinador. Primer veurem aquests vehicles en entorns tancats com ara be, aeroports o campus universitaris.”

 

Tot i això, aquesta tecnologia es troba davant de tres grans murs que ha de superar si vol entra dins d’una relativa acceptació per part de la societat : la seguretat, debats ètics i la legislació.

SEGURETAT

Que es mes segur avui en dia, un vehicle convencional o un vehicle autònom? Aquesta es una pregunta reiteradament formulada per milers de persones avui en dia.

Doncs be, segons el José Manuel Barrios (cap d’innovació d’APPLUS+ IDIADA): “Avui en dia el vehicle més segur es la combinació entre vehicle convencional amb conductor assistit per la maniobra de la conducció (AUTOPILOT). D’aquí uns anys la maquina serà mes segura que l’humà. El motiu principal pel qual s’està automatitzant la mobilitat, es una millora de la seguretat, medi ambient, confort, congestió viaria,.. Tots aquests factors afecten la població i s’ha vist que únicament la tecnologia era capaç de solucionar aquells reptes originats per la mobilitat.

Segons l’OMS, a l’any 1200000 persones moren a causa d’accidents de trànsit arreu del mon.

Quan només hi hagi maquines per les carreteres aquesta xifra descendirà abismalment i fins i tot es parla de la visió 0, 0 morts a les carreteres gracies a una “Smartmobility”. Gracies a que sense anar mes lluny, aquesta mena de vehicles perceben molta mes informació visual gracies a càmeres 360º i 180 º, a mes a mes de lidars i radars, que nosaltres amb els nostre parell d’ulls.

L’automatització l’hem de veure com una evolució tecnològica, no com una revolució.”

 

En addició, el filòsof i historiador contemporani Yuval Harari afirma en el seu llibre 21 lliçons pel segle XXI: “La “US National Highway Traffic Safety Administration” va estimar que l’any 2012 el 31% d’accidents mortals als Estats Units tenia a veure amb el consum d’alcohol, el 30% amb l’excés de velocitat i el 21% amb conductors que es distreien. Els vehicles auto pilotats no faran mai cap d’aquestes coses. Tot i que pateixen els seus propis problemes i limitacions, i tot i que alguns accidents són inevitables, substituir tots els conductors humans per ordinadors s’espera que redueixi  els morts i ferits a les carreteres en un 90%. En altres paraules, canviar a l’ús del vehicles autònoms es probable que salvi la vida d’un milió de persones cada any.”

DEBATS ÉTICS I MORALS

Fa anys que els programadors de vehicles autònoms donen voltes al mateix dilema moral. Quina vida ha de prioritzar el dispositiu en cas d’accident, la del conductor i passatgers del vehicle o la dels vianants? Ha de matar el vehicle a un grup de preescolars que travessaven la carretera amb el seu professor o al conductor del cotxe? A això se l’anomena el dilema de la “vagoneta”, va ser plantejat el segle passat per la filosofa britànica “Philippa Foot”, tot i que ha estat analitzat de nou per molts filòsofs contemporanis.

Ara, un equip internacional d'investigadors, del MIT Media Lab, i amb membres dels Estats Units, el Canadà i França, han presentat un altre enfocament. Es basa en una macro enquesta que ha recollit més de 40 milions de respostes de persones de 233 països diferents. L’enquesta es basava literalment en: “ Un automòbil esta 100% segur que no pot evitar xocar i que algú en sortirà perjudicat, haureu d’escollir a qui salvar i a qui matar”. Bàsicament el que els preocupava més es la capacitat de decisió d’un vehicle autònom davant de situacions extremes. Un exemple seria que el vehicle s'ha quedat sense frens i cal decidir si seguir endavant i atropellar tres persones grans o canviar de carril i xocar contra un obstacle que causarà la mort dels tres ocupants del vehicle.

La conclusió de l’experiment va ser que la "màquina moral" no permet arribar a un acord universal sobre aquestes preferències. Hi ha diferències importants per territoris i cultures. Però en moltes de les decisions sí que hi ha un consens que abasta zones molt àmplies.

 

Sens dubte cal programar l’algoritme per a que en aquestes situacions actuï de la manera més ètica i moral possible. Per això cal eliminar tabús i fer mes estudis i enquestes d’aquest tipus on quedin clares les preferències de la societat en aquest aspecte.

ENTRAVANCS LEGISLATIUS

Un altre obstacle per a la consolidació dels vehicles autònoms als nostres carrers es sense cap mena de dubte la legislació. Avui en dia, encara a molts països no es tangible el somni d’Elon Musk (propietari de Tesla): “Dormir al seient del conductor mentre el cotxe et porta del pàrquing a on tu vulguis!”. Sense anar més lluny, a l’estat espanyol, la legislació postula : ” quienes se sientan al volante deben estar en todo momento en condiciones de controlar sus vehículos […] y con la atención permanente en la carretera.”

Tot seguit adjunto un fragment del llibre 21 lliçons del segle XXI, on l’autor, Yuval Harari, defensa el potencial d’aquesta tecnologia més enllà de la legislació: “ Molts conductors no estan familiaritzats amb els canvis en les normes de transit, i sovint les infringeixen. A més, com que cada vehicle és una entitat autònoma, quan dos vehicles s’acosten a la mateixa cruïlla al mateix temps, els conductors poden comunicar malament les seves intencions i topar. Els cotxes auto pilotats, en canvi, poden estar tots connectats els uns amb els altres. Quan dos vehicles d’aquesta mena s’acosten a la mateixa cruïlla, no son en realitat dues entitats separades: formen part d’un únic algoritme. Les possibilitats que hi hagi un error de comunicació i que topin són per tant molt més petites. I si el Ministeri de Transport decideix canviar alguna norma de transit, tots els vehicles auto pilotats es poden actualitzar exactament en el mateix moment, i tret d’algun error de programació, tots seguiran la nova norma al peu de la lletra.”

Per tant, tot i que la tecnologia vagi dos passes endavant de la legislació, la població no ha de defallir. Em de defensar l’aposta per una circulació més neta, més segura i més còmoda.

bottom of page