top of page

SOSTENIBILITAT

Es un fet que l’avenç d’aquesta mena de vehicles o dispositius, va lligat amb les energies i polítiques sostenibles. El conjunt de la humanitat no pot dependre d’energies fòssils que continuïn destruint poc a poc el nostre planeta. Així com tampoc podem seguir amb la mentalitat voraç, consumista i egocentrista que em adoptat i predicat aquestes darreres dècades i que han contribuït també amb el deteriorament del nostre planeta. Nosaltres ens centrarem principalment en dos punts, dins d’aquest transcendental apartat: les energies renovables i un canvi de paradigma en les nostres vides (amb relació a l’ús del transport).

ENERGIES RENOVABLES

Per tal de començar a canviar el xip a favor de cuidar el planeta, el que ens toca en primer lloc es generar l’energia que utilitzem durant el nostre dia a dia, de forma sostenible. Per exemple, nosaltres volem carregar les bateries del nostre dispositiu, a partir d’electricitat generada de manera 100% neta.

Però no correm tant, en primer lloc, que son les energies renovables? Segons l’empresa factorenergia.com, cito explícitament: “Les energies renovables són aquelles fonts d'energia basades en la utilització de recursos naturals com: el sol, el vent, l'aigua o la biomassa vegetal o animal. Es caracteritzen per no utilitzar combustibles fòssils, sinó recursos naturals capaços de renovar-se il·limitadament.

Un dels seus punts forts és que tenen un impacte ambiental molt escàs, ja que, a més a més de no emprar recursos finits, no generen contaminants. També, se'ls coneix com a energies alternatives o energies verdes.”

Sota el nostre punt de vista el deure de les administracions, empreses i governs es generar l’energia de manera totalment sostenible a partir dels recursos meteorològics que ens ofereixin els climes únics del nostre entorn. D’altra banda la ciutadania ha de ser rigorosa i critica a l’hora de valorar el tipus d’energia que utilitza durant el seu dia a dia.

En aquest projecte el que ens toca d’a prop es l’alimentació dels vehicles. La majoria de vehicles d’arreu del món s’alimenten a partir de la combustió de combustibles fòssils, els quals suposen un 80% de les emissions de CO2 a l’atmosfera. 

Per això, inclourem un punt de recarrega rapida a la nostra estació. La qual, citant els informes de factorenergia.com: “ Aquestes estacions poden ser tant de corrent altern com continu, i la seva potència va dels 43 kW als 50 kW. La seva instal·lació costa uns 50.000 €, pel que solen encarregar-se de la seva instal·lació les institucions públiques o les pròpies benzineres. Recarreguen la bateria del vehicle elèctric a una velocitat de 120km d'autonomia cada 20 minuts de càrrega.”  Aquesta mateixa empresa realitza aquesta mena d’instal·lacions ECOmobility.

D’altra banda una altra alternativa a l’alimentació del nostre vehicle, podria ser una semblant a la que va presentar l’any 2015 la companyia del magnat “Elon Musk”, “Tesla”. Un sistema que combina l’alimentació mitjançant energia solar o eolica i un sistema d’emmagatzemat d’aquesta per mitja de l’anomenada “Powerwall” de Tesla. Aquest sistema et converteix en una entitat completament autosuficient. La “Powerwall” consisteix en un paquet de bateries de ions de liti que emmagatzemant l’excés d’energia produïda durant el dia durant la nit quan el preu d’aquesta disminueix. Aquest sistema té un preu aproximat de 7500$ a 8300$.

CANVI DE PARADIGMA

L’evolució cap a les “smart and green cities”, esta obligada a reduir el transport privat.  Per a que això succeeixi, s’ha de fer “escac i mat” a l’arcaic model de l’industria automobilística. Aquest model exposa que cada individu ha de disposar d’un automòbil per moure’s lliurement, i que per tant, 1 família mitjana de quatre individus, te al voltant de 1 o 2 vehicles. Tot i que aquesta industria es feroçment una de les tres mes importants del planeta, es necessari fe aquest pas pel be del planeta. L’evolució comença reduint el transport privat de les metròpolis. Això suposarà d’entre d’altres la reducció de la contaminació, tant l’emesa per gasos emesos per la combustió com la contaminació acústica, a banda de la reducció dels embussos.

Alternatives al Transport privat:

TRANSPORT PUBLIC.jpg
EL TRANSPORT PÚBLIC

Autobusos, metros, tramvies.. Aquesta opció es la que te mes força i transporta a mes persones durant el dia arreu del mon. En aquest apartat també entren els dispositius que nosaltres volem utilitzar els anomenats “last mile”. A mes a mes, ciutats com Lleida, ja conten amb una gran quantitat de vehicles híbrids a les seves flotes. Exactament, segons la Paeria, l’any passat (2019) 1 de cada 3 autobusos era híbrid. Fet que ha suposat que s’hagi reduït les emissions en mes d’un 30% respecte l’any anterior.

CAR SHARING.jpg
“CAR SHARING”

Les empreses que presten aquest servei lloguen la seva flota de vehicles per períodes limitats de temps permetent així l'ús d'un mateix cotxe per part de diverses persones. I ho fan d'una forma molt senzilla i aprofitant totes les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies.

Mitjançant una app mòbil es pot realitzar el registre i tancar la contractació. Un telèfon i un codi de desbloqueig són suficients per accedir al cotxe i fer-ne ús durant el temps que es necessiti. Hi ha companyies que exigeixen tornar el vehicle a la seva estació base i altres que donen més llibertat a l'hora de deixar-lo estacionat. A final de mes, segons els minuts o quilòmetres acumulats, la companyia emet una factura. Així de simple. El seu objectiu és aconseguir que no sigui necessària la possessió d'un vehicle privat, i només s'utilitzi el cotxe en moments puntuals. Es basa en la idea que per a cada tipus de desplaçament cal utilitzar el sistema de transport més convenient, des d'un punt de vista del cost individual i social.

Us imagineu per un moment funcionar amb aquesta filosofia amb un vehicle 100% elèctric i sense conductor? Això es el que des de 2009 esta desenvolupant l’empresa afiliada a “GOOGLE”, “WAYMO”. Els seus “robotaxis” podran recollir i transportat més d’un passatger alhora, si aquests segueixen rutes semblants. L’empresa te la voluntat de fer més fàcil el transport per gent amb discapacitat visual (3 milions de nord-americans); la gent major de 65 anys, on nomes als estats units, el 79% d’aquest col·lectiu es troba en ares on es imprescindible el desplaçament amb automòbil. A mes a mes, de reduir la sinistralitat a la carretera per errors comesos per l’humà.

!

Redissenyar les ciutats:

Si aconseguim canviar de pensament, reduint així l’ús del vehicle privat, podrem utilitzar l’espai destinats als vehicles (aparcaments o l’amplada dels carrils), com carrils bici o espais verds que serveixin de pulmons de les metròpolis. El canvi es necessari, ja que segons l’OMS, l’any 2050, el 70% de la població mundial viurà a les ciutats.

Per que us feu una idea del espai del qual estaríem parlant, la consultoria de desenvolupament sostenible  “International Sustainable Solutions” va fer un estudi que va plasmar en unes fotografies del pòster “The commuter toolkit “. Aquest plasma l’espai que ocupen 200 persones, segons si van amb el seu cotxe, amb metro, autobús i bicicleta.

Jan Gehl, el pare del urbanisme humanista cita:
“La ciutadania acaba adoptant el comportament que la ciutat li ofereix adoptar. Com més carrers amples es posin, més trànsit s'obté. Edificis emblemàtics atrauen turisme extern. Espais públics en condicions i oberts fomenten la interacció entre els veïns. Ciutats que habiliten espais per caminar i carrils per a les bicicletes acaben tenint una població més saludable ". "Si construïm una ciutat on sigui atractiu utilitzar la bicicleta, la gent la farà servir. Si el transport públic funciona bé, la gent també el farà servir. L'objectiu és que aquests mitjans de transport es converteixin en una millor alternativa a l'ús de l'cotxe privat ".

bottom of page