top of page

 PERQUÈ LA SEU VELLA?

La Seu Vella es sense cap mena de dubte es  la senya d’identitat de tots els lleidatans i lleidatanes, la “skyline” de la capital de ponent, i tots nosaltres ens hi sentim molt orgullosos!

El monument es d’estil romànic, tot i que, presenta elements propis de l'arquitectura gòtica i alguns afegits renaixentistes. La catedral va  ser encarregada a l’arquitecte, considerat l’introductor del romànic a Lleida,  Pere de Coma. La primera pedra de la catedral es va col·locar l’any 1203. L’any 1278 va ser consagrada tot i que l’obra no es va donar per acabada fins l’any 1286. El conjunt sencer, amb la construcció del atípic claustre, el campanar i la porta dels apòstols, no va ser acabat fins a principis del segle XIV.

Parts del monument, com per exemple el claustre, corroboren que la Seu es un monument únic al món, així com, una de les millors produccions artístiques europees del segle XIII. Com ens proporciona el centre d’informació del Turó de la Seu Vella:” El claustre queda configurat per quatre galeries i disset finestrals apuntats, dotze dels quals envolten el pati central i els cinc restants es disposen, de manera totalment excepcional, oberts a la ciutat, fent de la galeria sud-est un mirador privilegiat. De forma totalment atípica, es troba situat als peus del temple per manca d’espai. Aquest fet comportà el sacrifici de la façana romànica i l’obligatorietat de construir, enfront d’aquesta, la façana gòtica dels Apòstols. A la banda contrària del mirador, s'hi troben les portes de comunicació de la Canonja, entre les quals destaquen les dues renaixentistes, la Porta de la Sala Capitular i, especialment, la Porta Nova de Santa Maria l'Antiga, considerada el millor exponent d'aquest nou llenguatge a les terres de Ponent. De la mateixa manera que l’església, el claustre fou cementiri i espai de culte, on membres eclesiàstics, acadèmics, comerciants, mestres d’obra, etc., buscaren el descans etern.”

 

Atributs que esdevenen un claustre únic a Europa i que configura-hi la immensa bellesa del monument.

Nosaltres tenim la inquietud de fer arribar el monument al públic, mitjançant l’experiència que volem transmetre amb el nostre projecte. Sentim que es el nostre deure com a ciutadans de Lleida, obrir-la a les darreres tendències tant  “turistico-tecnologiques” com mobilitat sostenible. A mes a mes, si podem fer arribar l’escut de la nostra terra a tantes persones com sigui possible ens en sentirem molt orgullosos.

bottom of page