top of page

PRECEDENTS

El transport autònom d’us públic o turístic, té avui en dia un projecte de proba en moltes ciutats europees, com per exemple Londres, Hamburg o Paris. Tot i que, els pioners van ser els suïssos, amb el seu projecte a Sió que contava amb dos autobusos autònoms, junt amb els holandesos amb el projecte “WEpoods”, tots dos al 2016. Seguits del projecte “GATEWAY”, on es van provar aquesta mena de vehicles pels carrers londinencs. Aquest projectes venen de la mà de empreses pioneres en aquest tipus de transport. “Navya” i “Easymile” d’entre d’altres.

A casa nostra, els primers indicis de transport autònom i públic va venir de la ma d’un projecte anomenat “ERICA”. Aquest va començar la seva gira per ciutats dels voltants de Barcelona el setembre del 2018. L’autobús Erica l’ha fabricat l’empresa anteriorment nombrada “EASY MILE” i consta de 6 sensors que proporcionen un camp de visió i sensibilitat molt precisa a l’aparell.

 

Es evident que hi ha la necessitat de introduir aquesta mena de vehicles als nostres carrers. Nordine Lazergue (desenvolupador de negocis de vehicles autònoms de KEOLIS, NAVYA) va afirmar en una entrevista al programa “No pot ser!”(TV3) : “Nosaltres tenim l’ambició de transformar la mobilitat. Hi ha la necessitat d’alliberar l’espai públic de vehicles que fa servir una sola persona a les metròpolis. Aquests cotxes sovint es fan servir perquè hi ha el problema del “first and last mile”. No hi ha solució de mobilitat per això.”

Pel que fa l’empresa amb la que em contactat, disposen de projectes a ple funcionament arreu del món. Sense anar mes lluny, l’any 2019, l’empresa havia venut 100 busos autònoms que havien transportat al voltant de 300.000 persones. Tots ells operen amb un o dos vehicles, que transporten diàriament clients dins la ruta establerta. Normalment, aquestes rutes són dins de barris, hospitals, aeroports, parcs d’atraccions, campus universitaris o parcs industrials. NAVYA te recorreguts per exemple en llocs tant coneguts com: Las Vegas, Hèlsinki, Abou Dabi, Hong Kong i al barri financer de París, la Défense, d’entre altres.

Tots els precedents anomenats estan momentàniament en període de prova i segons els experts, no tardarem gaire en veure’ls circular pels carrers de les nostres ciutats. Inicialment, seguint rutes llançadora, que connectin per exemple una estació de trens o un aeroport amb el centre històric i neuràlgic d’una metròpoli, aquests son els passos que ja estan seguint empreses com NAVYA. Tots ells comparteixen el mateix objectius, reduir al màxim l’ús de transport privat dins les metròpolis per tal de guanyar terreny per a  la població, reduir la sinistralitat, i reduir emissions de C02.

bottom of page